zondag 17 september 2017

Mijn leesautobiografie



Mijn leesautobiografie

Hallo iedereen, in mijn eerste bericht ga ik het hebben over hoe ik ben ontwikkeld als lezer in verschillende fases. Ik ben niet iemand die vrijwillig gaat lezen maar toch zal ik mijn leeservaringen delen.❤

Fase 1: de kleuter- en kindertijd

Afbeeldingsresultaat voor nijntje ziekenhuis
Afbeeldingsresultaat voor nijntje leestMijn eerste boekjes waren vooral boekjes met alleen maar plaatjes of boekjes die werden voorgelezen. Mijn favoriete kinderboekjes waren die van Nijntje. Ik vond die boekjes heel leuk omdat het op een toffe manier getekend is. Ook vond ik het leuk omdat één van Nijntje haar vrienden (Betje Big) een varkentje was en ik vroeger verzot was op varkentjes.
Als Nijntje weende omdat ze naar het ziekenhuis moest, weende ik altijd mee...



Afbeeldingsresultaat voor big bad wolf black and white

In mijn kleutertijd werd er vaak 's avonds voor het slapengaan een sprookje verteld. Daar luisterde ik heel graag naar omdat er veel fantasie aan bod komt en dat vermakelijk was. Vooral de drie biggetjes en de boze wolf waren fascinerend.
Ook het oude boek van mijn oma met de originele sprookjes van Grimm heb ik dikwijls voorgelezen gekregen.


  

Fase 2: de basisschool 

In het begin van de basisschool begon ik zelf te lezen. Ik ben nooit echt een goede lezer geweest maar dat stopte mij toen niet. De rest van mijn gezin leest heel veel en we hebben dus een enorme voorraad boeken in huis. "Leren lezen met Suske en Wiske" vond ik het leukst.
De boekjes van Tiny las ik ook heel graag toen omdat het geen moeilijke boekjes waren met nog steeds heel veel afbeeldingen. Thuis hadden we bijna alle Tiny boekjes. Mijn lievelingsboekje was toch wel 'Tiny gaat op ballet'. Dat boekje heb ik helemaal versleten.

Afbeeldingsresultaat voor het leven van een loserMeer naar het einde toe van de basisschool begon ik de boeken van 'het leven van een loser' te lezen omdat deze boeken al meer op echte boeken begonnen te lijken en nog steeds redelijk veel tekeningen bevatten. Het leven van een loser is ook een boek met veel humor in wat het leuk maakte. Ik heb die boeken wel meer dan 3 keer gelezen. Als er vandaag een nieuw boek zou komen, zou ik het zeker lezen.

Fase 3: de eerste en tweede graad in het middelbaar

Vanaf de eerste graad begon ik echte boeken te lezen en natuurlijk las ik ook wel strips. Mijn voorkeur van strips ging uit naar F.C. De Kampioenen omdat het zeer grappige verhalen zijn. Soms las ik ook wel eens Jommeke maar dat was al wat moeilijker.

Afbeeldingsresultaat voor book hunger games black and whiteTot ik fan werd van The Hunger Games. Deze trilogie heb ik wel vrijwillig uitgelezen en ook de bijhorende films heb ik al dikwijls herbekeken. In de eerste graad en tweede graad las ik nooit thuis boeken uit vrije wil. Het moest voor een schoolopdracht zijn of het kwam er niet van. Ik heb 'Het diner', 'Haar naam was Sarah', 'Los' en 'De belofte' gelezen. Alle vier waren voor een opdracht literatuur.




Fase 4: de derde graad in het middelbaar

Afbeeldingsresultaat voor eerste leven boekOver de derde graad kan ik nog niet veel vertellen omdat ik nog maar 1 maand in de derde graad zit. In de zomervakantie heb ik wel op reis één boek gelezen genaamd 'Eerste leven'. Ik vond het boek vanaf pagina 1 direct al heerlijk omdat het een zeer meeslepend verhaal is. Ik ben wel niet tot het einde geraakt dus weet ik nog steeds niet wat het einde is.

Als ik vandaag de dag lees voel ik wel aan dat mijn leesniveau omhoog is gegaan. Ik begrijp meer woorden en kan sneller lezen.
Ik kijk er niet naar uit dat we voor school moeilijke boeken moeten gaan lezen. Ik pak liever een boek van mijn eigen niveau en mijn eigen stijl. Ik hoop dat we een waargebeurd verhaal moeten lezen dat vind ik zeer leerrijk en aangenaam.


Boeken

Als ik één boek moest kiezen dat ik het beste vond is dat het boek 'Eerste leven'. Het boek is zeer spannend, er zijn geen momenten dat ik het saai vond dus ik las het oprecht met plezier. Het boek speelt zich af in de toekomst. Daar hou ik van omdat ik dan een ander beeld van de toekomst krijg.

Gerelateerde afbeeldingHet slechtste boek dat ik gelezen heb is "Allsports Academie". De spannende stukken waren niet goed verteld en zelfs op het einde werd niet duidelijk wat er juist gebeurd was. Eigenlijk gebeurt er niet echt iets in, ik had liever gehad dat het één interessant verhaal was dan drie waar niet veel gebeurt.
Geef mij maar een thriller die ik in één avond wil uitlezen!

Als ik een boek zou schrijven zou het een verhaal zijn dat zowel een thriller is als een non-fictie boek. Daarmee bedoel ik gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het zou gaan over een ontvoering die zeer gedetailleerd verteld wordt zodat je in de huid van het karakter kan kruipen en dat je kan voelen hoe verschrikkelijk het is als je zoiets meemaakt. Ik vind non-fictie interessant om te lezen omdat je zo ook dingen bijleert.




Literatuuractualiteit

Actualiteit september


Roald Dahl had voor zijn literaire jeugdklassieker 'Charlie and the Chocolate Factory' een zwart hoofdpersonage in gedachten. Maar zijn uitgever was ertegen en praatte de schrijver het idee uit z'n hoofd. Dat vertelde Dahls weduwe tegenover de Britse openbare omroep BBC.
Op BBC Radio 4 zei Liccy Dahl dat haar echtgenoot een verhaal had geschreven over 'een klein zwart jongetje'. Maar zijn uitgever vond dat een slecht idee en stond erop dat Dahl zijn personage aanpaste. Waarop Charlie Buckett in 'Charlie and the Chocolate Factory' ('Sjakie en de Chocoladefabriek' in het Nederlands) als blank jongetje door het leven ging.
"Doodjammer", noemde Liccy Dahl, née Felicity d'Abreu Crosland, dat. Ze zegt dat het boek zoals haar man het eerst had opgevat prachtig zou zijn geweest.

Raciale gevoeligheden
Volgens haar speelden raciale gevoeligheden in zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië mee in de oorspronkelijke etnische achtergrond die Dahl aan Charlie Buckett wou meegeven.
Het boek uit 1962 kreeg eerder al met controverse rond kleur te maken. Zo maakte Roald Dahl het dwergenvolk de Oempa Loempa's in zijn eerste editie zwart. Maar in latere edities werden ze 'rozig wit'. En in een vroege verfilming waren ze ineens oranje.
Roald Dahl schreef boeken en verhalen voor volwassenen en jongeren, die vaak een bizarre of grappige insteek hadden. Hij overleed in 1990.


Dit vond ik wel echt een interessant artikel. Jammer dat zelfs een geniale schrijver als Roald Dahl zijn boek heeft moeten aanpassen onder druk van zijn uitgever. Het was in die tijd waarschijnlijk realistischer geweest als Charlie zwart was geweest.

Charlotte De Poortere


Gisterenavond werd de shortlist voor de ECI Literatuurprijs bekendgemaakt. Het is een van de grootste literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied. Op 9 november zal bekend worden wie van de zes auteurs op de shortlist met het bedrag van €50.000 naar huis gaat.
De genomineerden
De shortlist voor de ECI Literatuurprijs 2017 is:
  • Eindeloos eiland van Huub Beurskens
  • De mensengenezer van Koen Peeters
  • De waren van Daniël Rovers
  • Noodweer van Marijke Schermer
  • Yucca van Peter Terrin
  • Halleluja van Annelies Verbeke
Prijzengeld voor de shortlist
Een paar dagen geleden werd al bekend dat er, naast de hoofdprijs, ook een bedrag klaarstaat voor de overige vijf boeken op de shortlist. Deze zullen elk €5.000 ontvangen. Daarmee overtreft het totale prijzengeld van de ECI Literatuurprijs dat van de Libris Literatuurprijs. De hoofdprijs is daar hetzelfde, maar genomineerden ontvangen €2.500.


Na het lezen van dit artikel voel ik me echt wel een beetje wereldvreemd. Ik ken eerlijk gezegd geen enkele van deze schrijvers. Waarschijnlijk liggen er enkele op het nachtkastje van mijn steeds lezende mama. Ga ik dan toch maar één van deze boeken lezen ? 
Nee...ik hou het maar bij jeugdthrillers voorlopig...


Charlotte De Poortere

Actualiteit oktober


Herman Brusselmans heeft vanavond in de Gentse Vooruit zijn nieuwste boek 'Hij schreef te weinig boeken' voorgesteld. Een autobiografie van de Vlaamse schrijver, die volgende week 60 jaar oud wordt en met typische pen terugblikt op zijn leven. Op de boekvoorstelling ging televisiepersoonlijkheid Cath Luyten met de bekende Gentenaar in gesprek.

Zijn laatste werk wordt aangekondigd als "een boek waarin hij zichzelf op de hielen zit". Brusselmans voelt zijn adem in de nek, herschept zijn eigen wereld, geeft zijn ik-personage meerdere levens en creëert tientallen andere figuren die de werkelijkheid gedeeltelijk tot fictie maken." 


De schrijver heeft het in 'Hij schreef te weinig boeken' over zijn jeugd, de kerk en vrouwen. "Maar ook over dieren, de motor, het drumstel, het weer, de nacht, duizend wezen en dingen. Ze worden allemaal op één hoop gegooid, gerangschikt, in geuren en kleuren beschreven, van de achtergrond naar de voorgrond getrokken en vice versa." 


'Hij schreef te weinig boeken' ligt vanaf 29 september in de boekenrekken. 


Als je bedenkt dat hij 40 jaar boeken schrijft dan zijn dat twee boeken per jaar. Dat is echt wel heel veel. Sommige schrijvers doen jaren over 1 boek. Ik vraag me af of de kwaliteit van de boeken dan wel heel hoog kan zijn.

Charlotte De Poortere

Actualiteit Januari


De vijf boeken die het leven van Fien Troch hebben veranderd

Er zijn van die boeken die je op je grondvesten doen daveren, waarvan je zegt dat er een "voor" en een "na" was. Elke zondag stelt een bekend persoon er vijf voor. Altijd fijn om inspiratie op te doen om zelf te lezen. Vandaag: filmregisseur Fien Troch, een grote lezer, begeesterd door boeken, die bovendien alles wat ze leest netjes noteert in een schriftje.
  
Van Fien Troch (°1978) zijn de films "Een ander zijn geluk" (2005), "Unspoken" (2008), "Kid" (2012) en recent nog "Home" (2016). Op haar schouw is wellicht geen  plaats meer voor alle onderscheidingen. In 2009 kreeg Troch de Vlaamse Cultuurprijs voor Film.
Lezen doet ze dagelijks, bij voorkeur in bed, en traag. "Ooit heb ik zes maanden gedaan over "De idioot" van Dostojevski, dat werd een grap op den duur." Ze heeft haar hart verloren aan Amerikaanse literatuur, die ze consequent in het Engels leest. Of ze dan met een regisseursblik leest? "Een bepaald soort humor, sfeerschepping, soms een paar zinnen uit een boek: dat kan ik onthouden of zelfs stiekem opschrijven, als inspiratie voor mijn filmwerk. Echt onbezonnen lees ik dus niet, ik ben altijd wel zoekende als ik lees."
"Het boek is beter"
 Zou Fien Troch zelf ooit een boek verfilmen? "Hm, van een echt goed boek blijf ik liever af, dat wil ik niet kapot maken of naar beneden halen om er per se een film van te maken. Misschien is het wel een idee, zoals Robert Altman ooit aanbeval, om een stationsromannetje te verfilmen, met een goed verhaal maar zonder dat grote literaire gewicht. Of voldoende afstand nemen en een volstrekt eigen film maken, dat is ook een optie."
Op dit moment is ze bezig in "American Fire", non-fictie over een pyromaan. Als research voor haar volgende scenario, waarover ze verder niets kwijt wil. "Misschien gaat het ook helemaal niet over vuur." Maar welke vijf boeken hebben haar leven echt veranderd?


1. "Pluk van de Petteflet" - Annie M. G. Schmidt
Annie M. G. Schmidt heeft me de liefde voor lezen en schrijven bijgebracht

2. "Onderwereld" - Don DeLillo
Don DeLillo slaagt er in om grootse dingen op te roepen, door over kleine dingen te vertellen

3. "De menselijke smet" - Philip Roth
 Philip Roth laat ook zien hoe complex de mens in elkaar zit. "Heel emotioneel en heel aangrijpend voor mij."

4. "De man zonder eigenschappen" - Robert Musil
 Echt rock'n roll: een modernistische, gedurfde roman waar ik hard om moest lachen


5. "Het kaartenhuis" - Mark Z. Danielewski
Als ik een boek uit heb, ben ik een uur ongelukkig en enkele dagen melancholisch. Wat een boek met je kan doen!

Fien Troch is een filmregisseur en scenarioschrijver. Ze verteld hoe vijf boeken haar hebben verandert. Troch vertelt ook over de inhoud van het boek. "Pluk van de Petteflet" is het enige boek dat ik al gelezen heb. Het was een goed boek voor als beginner te lezen.
Het gevoel dat ze beschrijft bij "Het kaartenhuis" heb ik zelf al eens ervaren. Het gevoel dat je bedroefd bent na een boek. Ik hou wel van meeslepende boeken, die wil je in één avond uit gelezen hebben!
Charlotte De Poortere





geschenk Spannende Boeken Weken 2018

Afbeeldingsresultaat voor boris dittrich spannende boeken

Voormalig politicus en thrillerschrijver Boris Dittrich zal dit jaar het geschenk voor de Spannende Boeken Weken 2018 schrijven. Dit maakte het CPNB vandaag bekend.

Na zijn carrière in de politiek, debuteerde Dittrich in 2011 met de thriller Moord en brand waarin politiek Den Haag wordt bedreigd door moord en doodslag. Zijn derde boek W.O.L.F. werd in 2016 door de VN Detective en Thrillergids beloond met vijf sterren als enige Nederlandstalige thriller en liet de juryleden van VN versteld staan met een verhaal waarin een Turkse rechercheur in Berlijn op jacht gaat naar een anti-islamitische terreurorganisatie.

Recent verscheen zijn nieuwste thriller Halszaak waar Dittrich zijn plot losjes baseerde op de beruchte nekklem-zaak waarbij Mitch Henriquez overleed. 'Verrassende plotwendingen, een aangename schrijfstijl, enkele markante personages en maatschappelijke onderwerpen. Stuk voor stuk ingrediënten die de auteur heeft gebruikt om van Halszaak een thriller van formaat te schrijven. Door opnieuw sterk voor de dag te komen, bewijst Dittrich andermaal dat hij geen eendagsvlieg is,' oordeelde Hebban recensent Kees van Duyn.

‘Ik vind het geweldig eervol om in 2018 de auteur van de Spannende Boeken Weken te mogen zijn’, zegt Dittrich. Het geschenkboek zal de titel Barst dragen en in het verhaal staat een moord centraal en de grenzeloze ambitie rond een populair televisieprogramma. 'Ik probeer een toegankelijk en spannend boek te schrijven, waardoor hopelijk nog meer mensen geïnspireerd raken Nederlandse spannende boeken te gaan lezen,' aldus de auteur over de opdracht het geschenkboek te schrijven.

Vorig jaar schreef de Zuid-Afrikaanse thrillerschrijver Deon Meyer het geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel dat met een oplage van 350.000 exemplaren werd verspreid in de boekhandels. De Spannende Boeken Weken vinden dit jaar plaats van woensdag 6 t/m zondag 24 juni. Als je tijdens deze periode een Nederlandstalig boek koopt en minimaal  € 12,50 besteedt, krijg je het geschenkboek Barst cadeau.

Boris Dittrich is niet alleen schrijver maar ook een politicus. Hij mag de auteur van de Spannende Boeken zijn. Dittrich gaat een thriller schrijver zodat meer mensen spannende boeken gaan lezen.
Ik kende Boris Dittrich niet. Hij is gespecialiseerd in spannende boeken. In de toekomst zal ik één van zijn boeken lezen. 

Charlotte De Poortere






Actualiteit februari 

Voor liefhebbers van strips & comics


Het Comic Con evenement in Ahoy Rotterdam, op 3 en 4 maart aanstaande draait behalve om strips en comics om film, tv, cosplay & costumes, games en algemeen entertainment. Wat de organisatie schaart onder algemeen entertainment blijkt op de site van het evenement, waar staat: “Tijdens het evenement kun je entertainment verwachten met nationale en internationale gasten uit de wereld van comics, cosplay, film en televisie. Tijdens fotoshoots, handtekeningensessies en panels kom je extreem dichtbij de Hollywood sterren. Daarnaast komen er retailers uit heel Europa en de USA om hun comics & boeken, manga & anime, dvd’s en Blu-ray’s, games, T-shirts, merchandise en meer te verkopen. Ook zul je lezingen, workshops, wedstrijden, cosplay contests, programma’s voor het podium en zoveel meer terugvinden op deze website, waar we je van alle nieuwtjes en updates op de hoogte zullen houden.”
De meer ingetogen en/of introverte bezoeker kan zich bij een teveel aan prikkels terugtrekken in de knusse leeshoek, waar de nieuwste strips en comics te lezen zijn. In de Comic World is het mogelijk illustratoren, auteurs en uitgevers te ontmoeten. Het is wel een hele geruststelling om op de site te lezen dat alle amateurwapens bij de ingang uitgebreid gecheckt worden.
Zoals de meeste tieners lees ik graag strips. Tegenwoordig draait het echter niet alleen meer om het lezen. De nieuwste hype is via cosplay jezelf volledig in te leven in de rol van stripheld of gamefiguur. Eerlijk gezegd vind ik dit maar een beetje belachelijk…ik zie mezelf nog niet verkleed rondlopen op een cosplay evenement. Maar voor zij die dit tof vinden is er in maart het Comic Con evenement in Rotterdam. Daar kan je je volledig verkleed uitleven of gewoon boekjes lezen in de leeshoek. Niks voor mij…
Charlotte De Poortere

Eerste selectie Europese Literatuurprijs 2018

Elf boekhandels selecteerden twintig titels die naar hun mening tot de beste Europese behoren en verschenen zijn in 2017. Deze genomineerden staan op de longlist:
De acht bergen, Paolo Cognetti, vertaald uit het Italiaans door Yond Boeke en Patty Krone
Een onberispelijke man, Jane Gardam, vertaald uit het Engels door Joost Poort
Vaak ben ik gelukkig, Jens Christian Grøndahl, vertaald uit het Deens door Femke Blekkingh-Muller
Het achtste leven (voor Brilka), Nino Haratischwili, vertaald uit het Duits door Elly Schippers en Jantsje Post
Max, Mischa en het Tet-offensief, Johan Harstad, vertaald uit het Noors door Edith Koenders en Paula Stevens
Zulajka opent haar ogen, Guzel Jachina, vertaald uit het Russisch door Arthur Langeveld
Tijl, Daniel Kehlmann, vertaald uit het Duits door Josephine Rijnaarts
Wedervaring, Bodo Kirchoff, vertaald uit het Duits door Josephine Rijnaarts
Geschiedenis van geweld, Édouard Louis, vertaald uit het Frans door Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos
Dag der zielen, Mike McCormack, vertaald uit het Engels door Robbert-Jan Henkes
De horizon, Wiesław Myśliwski, vertaald uit het Pools door Karol Lesman
Het leven in tijden van vrede, Franceso Pecoraro, vertaald uit het Italiaans door Els van der Pluijm en Hilda Schraa
Het monster van Essex, Sarah Perry, vertaald uit het Engels door Natasha Gerson en Ronald Fagel
Babylon, Yasmina Reza, vertaald uit het Frans door Eef Gratama en Floor Borsboom
Gesprekken met vrienden, Sally Rooney, vertaald uit het Engels door Gerda Baardman
De Weense sigarenboer, Robert Seethaler, vertaald uit het Duits door Liesbeth van Nes
Een zachte hand, Leila Slimani, vertaald uit het Frans door Gertrud Maes
Gouden bergen, Francis Spufford, vertaald uit het Engels door Inger Limburg en Lucie van Rooijen
Het huis van de namen, Colm Tóibín, vertaald uit het Engels door Anneke Bok
De vos, Dubravka Ugrešić, vertaald uit het Kroatisch door Roel Schuyt
Op 28 juni zal de vakjury, onder leiding van Anna Enquist, de shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2018 bekendmaken. De prijs wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt.

De Europese literatuurprijs 2018. Momenteel zijn er nog 20 boeken die deze prijs kunnen winnen.
Op 28 juni zal deze lijst verminderd worden door een vakjury naar een shortlist.

Misschien zou de winnaar altijd verplichte lectuur moeten zijn op de middelbare scholen vanaf het derde jaar. Zo heeft elke leerling toch minstens 4 keer een boek gelezen dat deze prijs wint. En misschien moeten zij er dan eens over nadenken wat dit boek zo bijzonder heeft gemaakt.

Charlotte De Poortere

Actualiteit maart

In primeur: nieuwe tekeningen en gedichten van Hugo Claus


Op 19 maart zal het tien jaar geleden zijn dat Hugo Claus overleed. Verschillende publicaties eren de grootmeester. Suzanne Holtzer, die jarenlang Claus' redacteur was, selecteerde tekeningen en gedichten van de schrijver. Ontdek hier al enkele fragmenten in voorpublicatie.
Tijdens een verblijf aan het ziekenhuis in maart 2003 kreeg Hugo Claus een leeg boekje van zijn vriend Jan Vanriet. Nog geen maand later schonk Claus tijdens een etentje het boekje volledig gevuld terug aan zijn vriend. Tijdens de lange uren in het ziekenhuis had de schrijver zich aan het tekenen gezet. In korte tijd had hij 109 tekeningen vervaardigd.
Tien jaar na zijn dood kunnen we meegenieten van deze kunstwerkjes. Suzanne Holtzer, vriendin en redacteur van Claus, zocht er dichtregels en strofen bij. Voor de selectie liet zich leiden door de tekeningen zelf.
'Nieuwe tekeningen en gedichten' - samengesteld door Suzanne Holtzer
ISBN: 9789403106205, De Bezige Bij.
Vanaf dinsdag 27 februari in de boekhandels.

Zelfs ik weet wie Hugo Claus was. Onze bekende schrijver van “Het verdriet van België”.
Blijkbaar had hij nog meer talenten want deze maand verschijnt een boek met tekeningen en gedichten van Claus. Ik heb twee keer geprobeerd een boek van hem te lezen maar vond het ouderwetse en saaie boeken en heb ze niet volledig uitgelezen. Dus ook gedichten en tekeningen lijkt me meer iets voor zijn fans. De man is al 10 jaar overleden dus hebben zij toch nog iets nieuws om naar uit te kijken.
Charlotte De Poortere

Nieuwe titel: Een sky full of gedoofde lichtjes




Een sky full of gedoofde lichtjes van Remco de Ridder is een aangrijpende, autobiografische roman over de impact van de ramp met MH17.
De eenendertigjarige Ruben is met vakantie in Spanje als hij hoort dat vlucht MH17 is neergestort. Aan boord waren zijn halfzus en haar gezin. Ruben wordt overvallen door een explosie van emoties: verdriet, ongeloof en woede nemen zijn leven over. Ruben, een jongen die al jaren worstelt met een angststoornis, merkt dat het gevoel dat de ramp oproept sterker is dan zijn angst. Terwijl hij met zijn familie in een bizarre hel belandt, lijkt het of zijn angst verdwijnt. Een rauwe en aangrijpende roman geschreven in een precieze, onsentimentele stijl vol treffende observaties. Remco de Ridder weet woorden te geven aan een realiteit die het voorstellingsvermogen te boven gaat.
De titel van dit boek vind ik zeker een reden om het te lezen. 
Met “sky full” refereert de schrijver naar “a sky full of stars” van Coldplay. Dit nummer heeft een speciale betekenis voor de meisjes van SJKS omdat het ook de titel was van Skairo in 2016.

Klinkt ook wel hip en een beetje grappig “Een sky full of gedoofde lichtjes”. Als je dan verder leest waar het boek over gaat is dat wel een beetje tegenstrijdig want de vliegramp met de MH17 was zeer dramatisch. Op het ogenblik van deze ramp zat mijn nichtje Hannah ook in de lucht maar in de omgekeerde vlucht : deze van Kuala Lumpur naar Amsterdam.

Redenen genoeg dus om dit boek te lezen.

Charlotte De Poortere

Actualiteit april


Het stripdagboek van Maaike Hartjes: zo ziet een burn-out eruit
©

Het stripdagboek van Maaike Hartjes: zo ziet een burn-out eruit

Boek (non-fictie) - Burn-out dagboek

  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
Vier jaar geleden stortte illustrator Maaike Hartjes in. Het stripdagboek waarin ze haar ervaringen verwerkte, is een van de hoogtepunten uit haar oeuvre.
Je bent een workaholic of je bent het niet. Striptekenaar Maaike Hartjes stortte vier jaar geleden in: huilbuien, dodelijke vermoeidheid, angsten. Werken lukte niet meer, maar ze besloot wel een dagboek over haar toestand bij te houden, waarin ze nauwkeurig registreerde hoe het met haar ging: meestal slecht. Niettemin produceerde ze iets dat zo goed is verteld en verbeeld dat je het een hoogtepunt in haar oeuvre moet noemen. Hartjes' Burn-out dagboek gaat over de worsteling met een ijzeren arbeidsethos.

In de jaren negentig werd Hartjes (1972) bekend met diverse edities van Maaike's Dagboekje, waarin ze via minuscule poppetjes gebeurtenissen uit haar eigen leven navertelde. Tien jaar lang tekende ze een stripcolumn voor weekblad Viva, ook was ze voorzitter van de BNS (Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers) en ze reisde met haar partner en stripcollega Mark Hendriks naar Hongkong om er samen met hem een boek over te tekenen. Naast het publiceren van strips was Hartjes vooral actief als cartoonist voor het bedrijfsleven. Agentschap Comic House noteert in haar profiel: 'Heldere, conceptuele tekeningen. Kan complexe processen visueel maken en bij het saaiste onderwerp iets vrolijk(er)s verzinnen.'

Burn-out dagboek

Non-fictie

Maaike Hartjes

Nijgh & van Ditmar; 288 pagina's; euro 24,99.
Maar er zijn grenzen. Op een dag krijgt Maaike de opdracht om voor alle tien afdelingen van een groot bedrijf cartoons te bedenken en raakt er verstrikt in een bureaucratische mallemolen. Ze draait door en van 'iets vrolijks' bedenken is opeens geen sprake meer. Met griepverschijnselen kruipt ze in bed en blijft er twee weken in liggen. Slapen lukt trouwens niet, zweten des te meer. Maaike kampt met schuldgevoelens omdat ze opdrachtgevers moet afbellen. Stelt ze zich niet aan? Met verantwoordelijkheid mag je niet lichtzinnig omspringen!

Burn-out dagboek is een dik boek, en dat is maar goed ook. Want zo kan Maaike voelbaar maken hoe moeizaam het proces is van vallen, opstaan en terugvallen, van denken dat je bent opgeknapt en bij een beetje druk weer bezwijken. Er zit een ontroerende scène in het boek waarin Maaike haar moeder opbelt. Eigenlijk is ze boos op haar; ze komt alleen maar met praktische tips en lijkt de ziekte van haar dochter niet serieus te nemen.
Tijdens het gesprek vertelt haar moeder dat zijzelf altijd keihard is blijven werken omdat er domweg niks anders op zat. Die ausdauer heeft ze op haar dochter overgebracht. 'Mijn moeders opvoeding heeft deels mijn burn-out veroorzaakt', concludeert Maaike, maar belangrijker is dat ze eindelijk erkenning heeft gekregen: 'Na dat telefoontje sliep ik als een roos.'

Er worden tranen gelaten in Burn-out dagboek, maar het is zeker niet larmoyant, met dank aan de vormgeving. Hartjes heeft haar strips verrijkt met bonte collages en volgeplakt met stukjes landkaart, Japanse washi-tape en andere druksels. Met al die losse papiertjes drukt ze ook uit hoeveel moeite het haar kostte om een coherent persoon te blijven. Ze voegt eraan toe: 'Ik teken al zo lang zo simpel dat ik ook wel eens met andere stijlen wilde experimenteren. Toen ik een burn-out kreeg wist ik dat in eerste instantie nog niet, en ik probeerde mezelf te motiveren door creatief aan de slag te gaan.' Zo heeft haar plichtsgevoel ook nog iets moois opgeleverd. Achter op het dagboek staat een foto van een frisse, fruitige Maaike. Hoe gaat het nu met haar? 'Beter dan ooit! Helemaal hersteld en opeens ontzettend relaxed en stressbestendig. 
En ook aan de ziekte van deze tijd wordt aandacht gegeven. Zelfs een illustrator van cartoons kan zoveel opdrachten krijgen dat ze een inzinking krijgt. Na haar burn-out maakte Maaike Hartjes een stripdagboek over wat ze voelde tijdens deze zwarte periode. Dit boek zou ik wel eens willen inkijken. Ik heb veel interesse in psychologie en dit lijkt me een originele manier om iets bij te leren.
Charlotte De Poortere

Elk derde leerjaar in Vlaanderen krijgt boek van Marc De Bel over zwerfvuil

 Redactie - Bron: Belga
 1Marc de Bel. © belga
Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) schenkt aan elk derde leerjaar in Vlaanderen een nieuw boek van de bekende jeugdauteur Marc de Bel. Met De wraak van ridder Piepus wil de minister sensibiliseren rond zwerfvuil en sluikstort. Schauvliege stelt het boek dinsdagochtend voor in Basisschool De Springplank in Lokeren.
In De wraak van ridder Piepus trekken de Boeboeks Piepel en Soeza ten strijde tegen zwerfvuil. De Boeboeks, de vuistgrote "Aardewezens" die de hoofdrol spelen in de boekenreeks, hebben in hun Biezebos zoveel last van zwerfvuil dat hun zomerfeest in het water dreigt te vallen. 
SHARE  
'Het grappige en spannende verhaal doet kinderen niet alleen stilstaan bij de bergen afval die in de natuur belanden, maar toont hen vooral wat ze daar zélf aan kunnen veranderen'
INITIATIEFNEMERS
Met het boek willen minister Schauvliege en Mooimakers, het samenwerkingsverband van OVAM, Fost Plus en de Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), zo veel mogelijk schoolkinderen en hun omgeving aanmoedigen om mee hun schouders te zetten onder propere buurten. "Het grappige en spannende verhaal doet kinderen niet alleen stilstaan bij de bergen afval die in de natuur belanden, maar toont hen vooral wat ze daar zélf aan kunnen veranderen", luidt het. 

Het boek valt dinsdag en woensdag in de bus van de basisscholen. Het is bestemd voor de klasbibliotheek en er hoort ook een werkschrift bij met opdrachten rond afval en hoe dat aan te pakken. Het werkschrift kan ook gedownload worden. 
De wraak van Ridder Piepus is verschenen bij uitgeverij Van Halewyck. Het boek is voor te lezen vanaf 6 jaar en zelf te lezen vanaf 
8 jaar, en zal ook te koop zijn via de boekhandel. 
Een supertof idee van de afvalverwerkende bedrijven. Marc De Bel is heel populair bij de kinderen in de lagere school. Een boek dat hij heeft geschreven met de figuren bekend uit de reeks van de Boeboeks gaat zeker gelezen worden. Want als we niet snel het milieu gaan redden ziet het er niet goed uit voor de aarde.
Charlotte De Poortere


Leesportfolio III: strips en graphic novels

'De zwerver', Maarten De Saeger Colofon Titel: De zwerver Uitgave: 2017 Druk: eerste druk Vertaler: geen Uitgeverij:...